Albarese | Parco Naturale delle Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

Crete Senesi

         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 





 
Art in Tuscany

 

Le Cyclop de Jean Tinguely (Milly-la-Forêt) [1]


Toacana ] Galleria di immagini  
     
   
Jean Tinguely en Niki de Saint-Phalle, Le Cyclop

   
   
  «Je suis Jean Tinguely et je fais des machines qui ne servent à rien [2]»
   

Jean Tinguely

De Zwitserse kunstenaar Jean Tinguely (1925–1991) speelde in de jaren vijftig een grote rol in de ontwikkeling van de  kunst. De invloed van het Franse dadaïsme is duidelijk voelbaar in zijn werk. Aan de statische kunst van de modernisten voegt hij het element beweging toe en ligt zo mee aan de basis van de kinetische kunst.
Zijn bewegende en veranderende machines waren een uitdrukking van zijn overtuiging dat de essentie van zowel het leven als de kunst bestaat uit continue verandering, beweging, en instabiliteit. Zijn nutteloze machines kunnen daarnaast worden opgevat als karikaturen van en kritieken op de mechanische wereld, het technologische systeem, en het geloof in de technologische vooruitgang. Met  interactieve tekenmachines en wild dansende installaties van schroot, afval, kledingstukken en objects trouvés verzet hij zich tegen de conventionele statische kunst. Zijn mobiele sculpturen zullen hem wereldberoemd maken.
Hij maakte deel uit van het Nouveau Réalisme en was dan ook een goede vriend van Yves Klein en Daniel Spoerri.
In 1955 ontmoette hij Niki de Saint Phalle in Parijs, in de Impasse Ronsin. Deze steeg in Montparnasse was in die tijd al een bekende kunstenaarskolonie, waar ook Constantin Brancusi, Max Ernst, Daniel Spoerri en Larry Rivers hun atelier hadden.

 
Jean Tinguely et Niki de Saint Phalle Jean Tinguely et Niki de Saint Phalle dans L'Impasse Ransin, Montparnasse, Paris [foto: Vera Mercer; © Vera Mercer/courtesy °CLAIR Galerie] Niki de Saint-Phalle, Tir- séance 26 juin, Paris, Impasse Ronsin, 1961 (Jean Tinguely, Niki de Saint-Phalle, en een onbekende man [foto: Shunk-Kender] Jean Tinguely et Niki de Saint Phalle. Photo © Jill Krementz

Album Niki de Saint Phalle en Jean Tinguely

 

Jean Tinguely en Niki de Saint-Phalle


Niki de Saint Phalle was een Frans-Amerikaanse kunstschilderes en beeldhouwster. Zij verwierf vooral bekendheid met haar vaak reusachtige Nana-beelden. Deze over het algemeen grote beelden met veel ronde en bolle vormen - symbolen van vruchtbaarheid en vitaliteit -  zijn een feest van kleur, kinderlijke verbeelding en vrouwelijke kracht. In 1955 leert ze Jean Tinguely kennen. Vanaf eind 1960 werkte en woonde ze met hem samen. Vanaf 1961 produceren ze gezamenlijk werk. Hij trouwde met haar op 13 juli 1971.

Het collectieve van veel van Tinguely’s projecten was een deel van zijn kunstenaarschap. Jean Tinguely speelde een grote rol in het leven van Niki de Saint Phalle, zowel in de vroege werken die ze in Parijs realiseerde als in haar levenswerk in Capalbio. De Giardino dei Tarocchi beschouwt ze zelf als haar magnum opus. Jean Tinguely realiseerde enkele mooie werken in het park, zoals La Ruota della Fortuna, La Torre di Babele en Il Mondo. Omgekeerd was Niki de Saint Phalle van dichtbij berokken bij het werk van Jean Tinguely, en haar rol in het ontstaan van bijvoorbeeld Le Cyclop is niet te onderschatten.
Hun bekendste gezamenlijke kunstwerk is de Stravinsky-fontein voor het Centre Pompidou in Parijs, dat ze samen realiseerden in 1982-83.


Jean Tinguely et Niki de Saint Phalle dans leur atelier à La Commanderie des Templiers de Dannemois, France, 1964 [Photo de Kender Janos et Shunk Harry

Jean Tinguely et Niki de Saint Phalle dans leur atelier à La Commanderie des Templiers de Dannemois, France, 1964 [Photo de Kender Janos (1937-2009) et Shunk Harry (1924-2006)

 

Le Cyclop

Le Cyclop, ook bekend als Le Monstre of La Tête, is een monumentale sculptuur die de Zwitserse beeldhouwer Jean Tinguely tussen 1969 en 1994 bouwde in samenwerking met Niki de Saint Phalle, en met bijdragen van kunstenaars uit zijn 'artistieke familie', Daniel Spoerri, Jean-Pierre Raynaud, Eva Aeppli, César, Arman en enkele anderen. De Cycloop is gebouwd tussen vier, eeuwenoude, eiken, die deel uitmaken van het totale kunstwerk. Het gezicht van de Cycloop is ontworpen door Niki de Saint Phalle en is bedekt met duizenden scherven van spiegelglas.

Het werk bevindt zich in Le Bois des Pauvres in Milly-la-Forêt, niet zover van Fontainebleau.


Le Cyclop de Jean Tinguely (Milly-la-Forêt). Méta-Harmonie, machine de Jean Tinguely

Le Cyclop de Jean Tinguely (Milly-la-Forêt). Méta-Harmonie, machine de Jean Tinguely[1]

Le Cyclop

In 1963 kocht de kunstenaar met Niki de Saint Phalle de voormalige dansbar "Au Cheval Blanc" in Soisy-sur-École. Het echtpaar bezit ook een voormalige tempelierscommanderij in Dannemois die dienst deed als werkplaats.

Niki de Saint Phalle herinnert zich de context van de aankoop (of bezetting) van de grond:

«Nous avions peu d’argent. Comment acheter un terrain ? L’idée nous est venue des bois près de Milly-la-Forêt, à côté de là où on habitait. On n’a pas le droit de construire, donc les terrains se vendent pour presque rien. Nous avons été voir le maire de Milly-la-Forêt […] Il nous conseilla de ne demander aucune permission officielle, car elle serait automatiquement refusée, mais de commencer en douce et lui fermerait les yeux.[..] Une fois qu’on avait acheté le terrain, on a décidé qu’on ne voulait pas être propriétaires, puisque nous allions demander à d’autres artistes de participer […] Jean pensa que ce serait une bonne idée de donner le terrain à la personne la plus riche que nous connaissions. Nous avons pensé tout de suite à notre grand ami Jean de Menil. Il était d’accord et a même ajouté un petit bout de terrain qu’il a acheté. Aujourd’hui, Dominique de Menil a donné le terrain à la France [7]».

La Commanderie in Milly-la-Forêt

Net ten noorden van de stad Milly-la-Forêt, ligt het kleine stadje Dannemois. In 1970 kocht Jean Tinguely er een groot huis, en Niki de Saint Phalle en hij verbleven er enkele jaren tijdens de bouw van Le Cyclop. De Commanderie, ook wel La Louvetière genoemd, behoorde ooit tot een Orde van de Tempeliers. Geïntrigeerd door de mystiek van het pand, doorzochten Saint Phalle en Tinguely het huis naar de schatten van de Tempeliers, maar vonden er geen. Ze vonden wel geheime doorgangen die uit het dorp leidden en een enkele die naar de kerk leidde. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het huis gebruikt als veldhospitaal.


Le Cyclop


 
Jean Tinguely  et Niki de Saint Phalle, Le Cyclop, tête géante cachée dans les bois de Milly-la-Forêt, dans l’Essonne Pinturicchio, Liberia Piccolomini, 1502-07 circa, Enea Silvio fa atto di sottomissione a Eugenio IV Jean Tinguely, Niki de Saint Phalle, Bernhard Luginbühl, Josef Imhof and Jean Tinguely, start of construction of ‘Le Cyclop’, 1971, Photo: Leonardo Bezzola

 

  « 22,50 mètres de haut, 350 tonnes d’acier. L’immense Tête sans corps, étincelante de miroirs, avec un œil unique, une bouche d’où ruisselle de l’eau sur une langue toboggan, une oreille qui pèse une tonne, abrite en son centre un univers surprenant où le spectateur est invité à suivre un parcours labyrinthique pour découvrir des œuvres variées et complémentaires, des sculptures sonores, un petit théâtre automatique et à l’emplacement du cerveau, une machinerie formidable aux engrenages de ferraille aussi fascinants qu’hétéroclites […]».

Van 1969 tot 1994, ongeveer 25 jaar, werkten Jean Tinguely en Niki de Saint Phalle aan De Cycloop. De bouw van het beeld duurde tien jaar Het duurde nog vijftien jaar om alle bijdrages van de vele andere kunstenaars aan het project, te installeren en integreren.

Sommige kunstenaars namen vanaf het begin deel aan het werk en zetten samen de structuur van Le Cyclop op: Jean Tinguely, Seppi Imhof, Bernhard Luginbühl, Rico Weber, Niki de Saint Phalle en Daniel Spoerri.


Le Cyclop de Jean Tinguely (Milly-la-Forêt). La Méta-Harmonie, machine de Jean Tinguely (détail)

Le Cyclop de Jean Tinguely (Milly-la-Forêt). La Méta-Harmonie, machine de Jean Tinguely (détail)

Deze machine van Tinguely wordt tijdens elk bezoek aan De Cycloop een paar minuten in werking gesteld en activeert de circulatie van roestvrijstalen kogels in een circuit dat door het hele werk loopt.

Hommages

In Le Cyclop brengt Tinguely hulde aan kunstenaars die zijn artistieke carrière hebben gemarkeerd. Zo presenteert Tinguely in De Cycloop drie werken die gewijd zijn aan drie grote kunstenaars van de twintigste eeuw: Kurt Schwitters, Marcel Duchamp en Yves Klein.
Voor Tinguely stonden Schwitters en Duchamp voor de geest van vrijheid, '"Schwitters et Duchamp […] c’était l’esprit de la liberté, la joie d’entreprendre avec tout"[12].
Op hetzelfde niveau als Le Théâtre maakte Tinguely een Méta-Merzbau. Met dit werk wil hij de Merzbau van Schwitters oproepen, een kunstenaar die hij al heel vroeg had leren kennen en waarderen. Schwitters had in zijn huis een Merzbau opgebouwd, die ontstond tussen 1920 en 1936 en gemaakt was van gevonden voorwerpen, materiaal dat hij per toeval vond en vervolgens af met olieverf en pleister afwerkte.

La Broyeuse de chocolat of De of Chocoladebreker, staat bij de ingang van Le Cyclop en verwijst naar Marcel Duchamp en diens schilderij Broyeuse de chocolat, n°1 uit 1913, dat een chocoladebreker op een lage tafel voorstelt.

Bovenaan De Cycloop is een groot waterbassin gevuld met water. Dit is de hommage aan Yves Klein, die een van de goede vrienden was van Tinguely nadat ze elkaar in de Impasse Ronsin hadden leren kennen. Het water weerspiegelt de blauwe lucht en refereert aan de blauwe Monochromen van Yves Klein. Tinguely wilde een werk maken «digne de cet homme qui rêvait d’un art immatériel fait de sensibilité pure, lui qui affirmait volontiers que la Terre est plate et carrée, quitte à débattre la question toute une nuit […] une surface sobre et grandiose, projetée au-dessus du monde dans le salut d’un grand artiste à un autre […]"[13].
Daniel Spoerri maakte een gekantelde kopie van zijn hotelkamer waar Jean Tinguely hem vaak kwam opzoeken.


Eva Aeppli, Hommage aux déportés

Eva Aeppli bracht haar jeugd door in Bazel, waar zij opgroeide in een antroposofisch milieu. Van 1943 tot 1945 bezocht zij de Kunstgewerbeschule in Bazel, waar zij Jean Tinguely leerde kennen. In 1951 trouwde zij met Tinguely.
Het werk van Aeppli, vaak in serie of cyclus gemaakt, is sterk beïnvloed door de thema's oorlog, geweld, concentratiekamp, massavernietiging en het verlies van menselijkheid. In een spoorwegwagon van de SNCF platste zij 15 sculpturen in witte zijde en kastanjebruine velours.


Jean Tinguely, Le Cyclop (Milly-la-Forêt). Le wagon, placé en hauteur au 3ème étage du Cyclop, fait partie d'un Hommage aux déportés d'Eva Aeppli

Le Cyclop de Jean Tinguely (Milly-la-Forêt).
Le wagon, placé en hauteur au 3ème étage du Cyclop, fait partie d'un Hommage aux déportés d'Eva Aeppli [1]

 

Le Cyclop de Jean Tinguely (Milly-la-Forêt). Méta-Harmonie, machine de Jean Tinguely (détail, le circuit d'arrivée et de départ des boules en inox)   Le Cyclop de Jean Tinguely, Milly-la-Forêt (Essonne). Méta-Harmonie, machine de Jean Tinguely (détail)   Le Cyclop de Jean Tinguely (Milly-la-Forêt). Conduit d'aération du Centre Pompidou, donné à Jean Tinguely par Pontus Hulten

Le Cyclop de Jean Tinguely (Milly-la-Forêt). Méta-Harmonie, machine de Jean Tinguely (détail, le circuit d'arrivée et de départ des boules en inox)

 

 

Le Cyclop de Jean Tinguely, Milly-la-Forêt (Essonne). Méta-Harmonie, machine de Jean Tinguely (détail)

 

Le Cyclop de Jean Tinguely (Milly-la-Forêt). Conduit d'aération du Centre Pompidou, donné à Jean Tinguely par Pontus Hulten

Participerende kunstenaars en kunstwerken


Jean Tinguely : La Broyeuse de chocolat (Hommage à Marcel Duchamp), "La Tour Merzbau (Hommage à Kurt Schwitters)", le Bassin (Hommage à Yves Klein), "Méta-Maxi en Méta-Harmonie IV", Le Théâtre en Le Wagon.
Niki de Saint Phalle : La Face aux miroirs, Carrelage aux damiers, "a Colonne, L'incitation au suicide en Le Banc.
Bernhard Luginbühl : Porte circulaire, Porte-levis, Fausse porte, Le Flipper Tellflipper, L'Oreille en Hommage à Louise Nevelson.
Pierre Marie Lejeune : Le Rameur en La Billetterie.
Rico Weber : Les Gisants en Le Tableau électrique.
Philippe Bouveret : Tableau générique en Le Théâtre.
Giovanni Podesta : II Piccolo Museo (7 sculpturen).
Jesús Rafael Soto : Pénétrable sonore.
César : Deux compressions.
Arman : Accumulation (accumulatïe van de bij de constructie van de Cyclop gebruikte handschoenen).
Daniel Spoerri : La chambre de Spoerri, le restaurant de Spoerri.
Eva Aeppli : Hommage aux déportés (15 sculpturen in witte zijde en kastanjebruine velours in een spoorwegwagon van de SNCF)
Jean-Pierre Raynaud : Jauge.
Larry Rivers : Hommage à mai 1968
Seppi Imhof : De lasser die heeft meegewerkt aan de bouw van La Tour Merzbau.

 

Ondanks het engagement van Tinguely werd La Tête na jaren van hard werken onvoltooid achtergelaten. Vanaf 1987 werden jongere kunstenaars als Pierre Marie Lejeune en Philippe Bouveret opgeroepen om de spiegels op het gezicht van de Cycloop vast te lijmen.

Tinguely en Niki de Saint Phalle schonken Le Cyclop in 1987 aan de Franse staat. De officiële overdracht vond plaats in 1994, waarbij de Franse president, François Mitterrand en de minister van cultuur, Jacques Toubon aanwezig waren.

De Giardino dei Tarocchi in Toscane

In 1979 was Niki de Saint Phalle begonnen met de bouw van de Giardino dei Tarocchi in Garavicchio, in het zuiden van Toscane. Daar werkte ze meer dan vijftien jaar aan haar beeldenpark Giardino dei Tarocchi, waarin figuren uit het tarotkaartspel haar fantasie gestalte gaven. Voor de aanleg van het park liet Niki de Saint Phalle zich enigszins inspireren door het park Güell van Gaudi in Barcelona dat ze al in 1955 had bezocht, en het Parco dei mostri in Bomarzo.
De Giardino dei Tarocchi beschouwt ze zelf als haar magnum opus. Jean Tinguely realiseerde enkele mooie werken in het park, zoals La Ruota della Fortuna, de schrootbliksem in La Torre di Babele en Il Mondo.

   
   
   
Jean Tinguely, La Ruota della Fortuna, Giardino dei Tarocchi, Capalbio

Jean Tinguely, La Ruota della Fortuna, Giardino dei Tarocchi, Capalbio [14]

 
   

Bibliografia


Sinister plezier, hoe het labyrint ons voorbereidde op het postinternet tijdperk - Features - Metropolis M | www.metropolism.com

Het symposium Lose Yourself! – A symposium on Labyrinthine Exhibitions as Curatorial Model vond plaats in het Stedelijk Museum te Amsterdam. Centraal stonden de iconische tentoonstellingen Dylaby in het Stedelijk Museum Amsterdam (1962) en Hon, en katedral (She – a Cathedral) in het Moderna Museet Stockholm (1966).

Jean-Louis Ferrier, Yann Le Pichon, L'Aventure de l'art au xxe siècle, Paris, Éditions du Chêne-Hachette, 1988, 898 p. (ISBN 2-85108-509-3)- préface de Pontus Hultén

Catherine Francblin, Michelle Grabner, Norber Nobis et Jacques Villeglé, En joue ! Assemblages et tirs 1958-1964, Paris, Galerie Georges-Philippe et Nathalie Vallois, Fondation Ahlers Pro Arte, 2013 (ISBN 978-2-9542871-1-9).

Collectif Grand Palais (dir.), Niki de Saint Phalle : 1930-2002, Paris, RMN, 2014, 367 p. (ISBN 978-2-7118-6151-4).
catalogue établi à l'occasion de l'exposition au Grand Palais Paris, et de l'exposition au musée Guggenheim (Bilbao) avec la participation de la Niki Charitable Art Foundation de Santee (Californie).

Élisabeth Reynaud, Niki de Saint Phalle : Il faut faire saigner la peinture !, Paris, Éditions Écriture, 17 septembre 2014

Eléonore Duchêne, Niki de Saint Phalle et Jean Tinguely. Les Bonnie & Clyde de l'art contemporain, 2014, Niki de Saint Phalle au Grand Palais, Paris | www.academia.edu

Jean Tinguely, Niki de Saint Phalle: Strawinski-Brunnen Paris. Bern 1985

 

 

 
Het Nouveau Réalisme Manifesto , ondertekend door alle oorspronkelijke leden in het appartement van Yves Klein, 27 oktober 1960   Le Cyclop de Jean Tinguely (Milly-la-Forêt)
Compression de César, située près de l'entrée    

Het Nouveau Réalisme Manifesto, ondertekend door alle oorspronkelijke leden in het appartement van Yves Klein, 27 oktober 1960

 

 

Le Cyclop de Jean Tinguely (Milly-la-Forêt), Compression de César, située près de l'entrée

   

Album Giardino dei Tarocchi, Capalbio

Immagini Giardino dei Tarocchi

 

   
Niki de saint-phalle, giardino dei tarocchi, ingresso 02   Niki de Saint Phalle, La Papessa (particolare), Giardino dei Tarocchi, Garavicchio (Capalbio)   Niki de Saint Phalle, La Torre di Babele, Giardino dei Tarocchi, Capalbio

Niki de Saint-Phalle, Giardino dei Tarocchi

 

Niki de Saint Phalle, La Papessa (particolare), Giardino dei Tarocchi, Garavicchio (Capalbio)

 

Niki de Saint Phalle, La Torre di Babele, Giardino dei Tarocchi, Capalbio

 

Niki de Saint Phalle, Il Mondo (particolare), Giardino dei Tarocchi, Capalbio   Niki de Saint Phalle, Jean Tinguely, Il Mondo (base della scultura), Giardino dei Tarocchi, Capalbio   Niki de Saint Phalle, Giardino dei Tarocchi
, Capalbio

Niki de Saint Phalle, Il Mondo (particolare), Giardino dei Tarocchi, Capalbio

 

Niki de Saint Phalle, Jean Tinguely, Il Mondo (base della scultura), Giardino dei Tarocchi, Capalbio

 

Niki de Saint Phalle, Giardino dei Tarocchi, Capalbio

 

Holiday Accommodation Tuscany


Tuscan Maremma | Tuscan Holiday houses | Podere Santa Pia

 

Colline sotto Podere Santa Pia
 

Podere Santa Pia

 

Colline sotto Podere Santa Pia

 

 

Podere Santa Pia, terrazza

         
         

Officiële website Le Cylop | www.lecyclop.com

JEAN TINGUELY MACHINESPEKTAKEL | Tentoonstelling — 1 okt 2016 t/m 4 mrt 2017, Stedelijk Museum Amsterdam | www.stedelijk.nl

Anne Julien, Louise Faure, Le Monstre dans la forêt, 2005, documentaire, 57 min, couleur | imagesdelaculture.cnc.fr

Thomas Thümena, Tinguely, Frenetic Films, 2010 | Bekijk de trailer

Lieven Van Den Abeele, De Witte Raaf, Editie 127 mei-juni 2007 | www.dewitteraaf.be

Documentaire Arte, Emission Arts cultures, Niki de Saint Phalle & Jean Tinguely – Les Bonnie & Clyde de l’Art, 55′, | www.youtube.com

Niki de Saint Phalle | Officiële website

Officiële websites Giardino dei Tarocchi | Versies in Italiaans, Engels, Duits en Frans

Traveling in Tuscany | Il parco dei Mostri di Bomarzo


[1] Photo by ean-Pierre Dalbéra,  published under a Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-NC-ND 2.0) license.
[2] Déclaration de Jean Tinguely, qui ouvre le documentaire de Thomas Thümena, production Hugofilm Productions, co-production SRF Schweizer Radio et Fernsehen, SRG, 2011 | www.hugofilm.ch
[3] Hubert Marie Lambert Jansen, “Chacun son Marcel”? Meerduidigheid in het werk van Marcel Duchamp, Universiteit Leiden, 2015, p. 68. [4] Tentoonstelling georganiseerd door Pol Bury, Paul van Hoeydonck, Jean Tinguely en Daniel Spoerri in Hessenhuis in Antwerpen, België
[5] Exhibition organized by Pol Bury, Paul van Hoeydonck, Jean Tinguely and Daniel Spoerri at Hessenhuis in Antwerpen, Belgium Bewogen Beweging, 1961, Stedelijk Museum Amsterdam, deelnemende kunstenaars zijn
Bruno Munari, Roy Ascott, George Brecht, William Copley, Siegfried Cremer, Robert Jacobsen, Philippe Hiquily, Viking Eggeling, Allan Kaprow, Jasper Johns, Harry Kramer, Alfred Leslie, Walter Linck, Heinz Mack, Len Lye, Enzo Mari, Kenneth Martin, Gustav Metzger, Ira Moldow, Otto Piene, Arden Quin, Man Ray, Hans Richter, Niki de Saint Phalle, Soto, Tajiri, Per Olof Ultvedt, Georges Vantongeloo, Alexander Calder, Takis, Nicolas Schöeffer and Pol Bury.
[6] JEAN TINGUELY MACHINESPEKTAKEL | Tentoonstelling — 1 okt 2016 t/m 4 mrt 2017, Stedelijk Museum Amsterdam | www.stedelijk.nl
[7] Niki de Saint Phalle, « texte de Niki », dans Tinguely@Tinguely, Museum Tinguely, Bâle, 7 novembre 2012-30 septembre 2013,, catalogue de l'exposition, Bâle, 2012, p. 55.

Brief waarin Niki de Saint Phalle haar afgrijselijke jeugd beschrijft voor het eerst volledig gepubliceerd | De Volkskrant

Voor het eerst is de hele brief te lezen die Niki de Saint Phalle schreef aan haar kleindochter Bloum Cardenas, in het tijdschrift See All This. De inhoud is tragisch, De Saint Phalle schrijft over haar ongelukkige jeugd en het seksueel misbruik door haar vader. De hele, nooit eerder gepubliceerde brief lees je in See All This magazine #15.

[8] Photo by aurelio candido,  published under a Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-NC-ND 2.0) license.
[9] Photo by Carl Campbell,  published under a Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-NC-ND 2.0) license.
[10] Hubert Marie Lambert Jansen, “Chacun son Marcel”? Meerduidigheid in het werk van Marcel Duchamp, Universiteit Leiden, 2015, p. 68.
[11] Geciteerd uit Le Cyclop de Jean Tinguely (1969-1994) | lecyclop.com
[12] Warwara de la Vassière «D’autres machines : la mariée mise à nu par Jean Tinguely », in Plaisir de France n°390, juin 1971, p. 51.
[13] Pontus Hultén, Jean Tinguely : Méta, Éditions Pierre Horay, Paris, 1973, p.203.

[14] Foto di Simone Ramella, licenziato in base ai termini della licenza Creative CommonsAttribution 2.0 Generic (CC BY 2.0).

 

 

 

John Ashbery, Reported Sightings: Art Chronicles, 1957-1987, Knopft, 1989.