Piazza del Campo


Palazzo Pubblico

Sala del Mappamondo

Maestà 

Guidoriccio da Fogliano

Sala dei Nove, Allegoria del Buon Governo

The Siena Duomo

Facciata

The Mosaic floor and the Porta del Cielo

Libreria Piccolomini

De crypte

Ospedale Santa Maria della Scala


Palazzo Piccolomini | Archivio di Stato di Siena


Pinacoteca Nazionale


Basilica dei Servi


Sienese School of Painting


Fonti di Siena


Urban Trekking in Siena

 

Provincie Sien

Montalcino

Il Museo Civico e Diocesano d'Arte Sacra di Montalcino

Abbazia di Sant' Antimo, Montalcino


Crete Senesi

        
 Abdij van Monte Oliveto Maggiore, il Chiostro Grande

Het Collegium Vocale Crete Senesi muziekfestival

 




Piazzale Michelangelo


Piazza della Signoria


Loggia dei Lanzi

Fontana del Nettuno


San Lorenzo


Sagrestia Nuova


Santo Spirito


Fondazione Salvatore Romano

Andrea Orcagna, Cenacolo, Crocifissione e ultima cena

Giardino Bardini


San Miniato al Monte


Cimitero delle Porte Sante



Santa Croce


Cappella Bardi di Vernio

La Capella Pazzi


Urban Trekking in Firenze


From Ponte Vecchio to Piazzale Michelangelo

From Ponte Vecchio to Piazzale Michelangelo and back

 

 

Arezzo

Piero della Francesca 

Museo della Madonna del Parto in Monterchi

Le Storie della Vera Croce di Piero della Francesca

 

Pistoia

Daniel Buren, Fare, disfare, rifare

 

 

 

 

 

 





 
Il Palio di Siena

Tracey Emin, Sex ans solitude, Palazzo Strozzi, Firenze [Photo ©Ela Bialkowska, OKNO Studio. Courtesy Fondazione Palazzo Strozzi, Firenze]

Tracey Emin. Sex and Solitude, Palazzo Strozzi, Fitenze [1]


Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

Tracey Emin. Sex and Solitude, Palazzo Strozzi, Firenze | 16 maart 2025 - 20 juli 2025

   
   

Na de laatste anthologische tentoonstellingen gewijd aan Helen Frankenthaler, Anselm Kiefer, Anish Kapoor en Olafur Eliasson, vervolgt Palazzo Strozzi zijn verkenning van de hedendaagse kunst met een van de de meest revolutionaire Amerikaanse kunstenaars van de laatste decennia, Travey Emin. Vanaf het begin van haar carrière heeft ze traditionele conventies uitgedaagd die vrouwelijke kunstenaars degraderen tot secundaire of gemarginaliseerde rollen. Door werken die autobiografie en persoonlijke bekentenissen verweven, wordt Emin een actieve protagonist van haar eigen artistieke verhaal.
Een groot neonlicht op de gevel van het Palazzo Strozzi verwelkomt bezoekers met het intense visuele statement waaraan de tentoonstelling haar titel ontleent: Sex and Solitude (2025), een site-specifiek werk dat voor de tentoonstelling werd gecreëerd en de renaissance architectuur verlicht in een levendig blauw . Deze interventie introduceert onmiddellijk twee polen van Tracey Emin's onderzoek: het lichaam en seksualiteit aan de ene kant, eenzaamheid en kwetsbaarheid aan de andere kant. Het lichaam, fragiel en vleselijk, staat altijd centraal in haar onderzoek, zwevend tussen verlangen en lijden, liefde en verlies, zoals blijkt uit het werk dat tentoongesteld wordt op de binnenplaats van Palazzo Strozzi, I Followed You To The End (2024), een monumentale bronzen sculptuur van een vrouwenfiguur die de ruimte domineert, in een sterke spanning tussen monumentaliteit en intimiteit[2].

   
   

I Followed You to the End (2024)


Op de binnenplaats van het renaissancepaleis uit 1489 vind je haar kolossale bronzen sculptuur I Followed You to the End (2024).


Tracey Emin, I Followed You to the End (2024), cortile Palazzo Strozzi, Firenze
[Tracey Emin. Sex and Solitude, Palazzo Strozzi, Florence. Photo: Ela Bialkowska, OKNO Studio © Tracey Emin. All rights reserved, DACS 2025]

Op het eerste gezicht lijkt de vorm abstract, met onregelmatige reliëfs en holtes die doen denken aan een berglandschap. Als je er echter omheen loopt, komt de onderste helft van een vrouwenlichaam met gespreide benen tevoorschijn. Het oppervlak vertoont sporen van boetseren en gieten, waardoor er een spanning blijft bestaan tussen de monumentale schaal en de intieme aard van het onderwerp.
Ineengezakt en verminkt ondermijnt het de heroïsche houding van traditionele herdenkingsbronzen en biedt het een kwetsbare maar krachtige representatie die de beeldhouwtraditie herinterpreteert die van oudsher gebruikt werd om rechtopstaande en dominante mannelijke figuren te vereeuwigen. Dit vrouwenlichaam manifesteert zich in een gefragmenteerde, gevouwen vorm, in schril contrast met de starheid van de conventie. Het ruwe oppervlak, gemarkeerd door de hand van de kunstenaar, versterkt de dialoog tussen vorm en emotie en verandert de binnenplaats van het Palazzo Strozzi in een ruimte van emotionele intensiteit.
Het gebruik van brons is een cruciale ontwikkeling geweest in het werk van Emin. De kunstenares herinnert zich dat ze de verloren-was-giettechniek leerde in een gieterij in New York op advies van Louise Bourgeois, en begon met kleine sculpturen voordat ze overging tot monumentale werken [3].



Tracey Emin, I Followed You To The End (Ti ho seguito fino alla fine, 2024), courtyard Palazzo Strozzi, Florence [Tracey Emin. Sex and Solitude (Sesso e solitudine), Palazzo Strozzi, Florence]

Tracey Emin, I Followed You To The End (Ti ho seguito fino alla fine, 2024), courtyard Palazzo Strozzi, Florence
[ [Tracey Emin. Sex and Solitude (Sesso e solitudine), Palazzo Strozzi, Florence. Photo: Ela Bialkowska, OKNO Studio © Tracey Emin. All rights reserved, DACS 2025]

In het Palazzo, op het Piano Nobile en in de Strozzina, ontvouwt Inside, Sex and Solitude zich als een niet-chronologische reis door meer dan 60 uitzonderlijke werken die de carrière van de 61-jarige kunstenaar omspannen - van vroege werken die haar reputatie als een van de meest gedurfde stemmen in de hedendaagse kunst verstevigden tot recente werken die Tracey Emin maakt in de nasleep van haar strijd tegen kanker. Schilderijen, tekeningen, film, fotografie, borduurwerk, beeldhouwwerk en neon komen samen in 10 thematisch samengestelde zalen.


Tracey Emin. Sex and Solitude, piantina percorso, Palazzo Strozzi, Firenze

Tracey Emin. Sex and Solitude, piantina percorso, Palazzo Strozzi, Firenze

 

Tracey Emin's Love Poem for CF (2007)

 

«Neon always has a seedy connection. But then I think it's sexy too. It's spangly, it's pulsating, it's out there, it's vibrant... For me it's always had a beautiful allure.»

 

Tracey Emin



Love Poem for CF (2007) zaal 1


Wanneer bezoekers de eerste ruimte van de tentoonstelling binnenstappen, worden ze begroet met Love Poem for CF (2007), een neonwerk dat is opgedragen aan Emin's grote liefde uit de jaren '90, galeriehouder Carl Freedman. Het reusachtige werk gloeit in zacht roze, het flikkerende licht verlicht de ruimte terwijl het de rauwe intensiteit van haar woorden weergeeft: “You put your hand / Across my mouth/ But still the noise / Continues / Every part of my body / is Screaming / Smashed into a thousand / Million Pieces / Each part / For Ever / Belonging to you”.
Love Poem for CF (2007), vier en een halve meter hoog, is een van Emin's grootste neonwerken, waarin seksuele passie wordt vertaald in poëzie. De boodschap van liefdesverdriet is gebaseerd op een gedicht dat ze in de jaren 1990 schreef voor haar voormalige partner Carl Freedman. Emin's neons combineren haar kenmerkende lijn - zowel het handschrift als de getekende lijn - met haar talent voor taal, dat zowel haar titels als teksten zichtbaar wordt. Ze transformeert licht in emotie, waarbij ze neon eerder expressief dan conceptueel gebruikt.[3]

De kunst van Tracey Emin, die put uit persoonlijke herinneringen en ervaringen, verkent alle nuances van seks en verlangen en transformeert ze in een rauw en suggestief verhaal dat de diepste sensaties probeert vast te leggen. In de schilderijen die in deze kamer worden getoond, There was no Right way (2022) en Everything is moving nothing Feels Safe. You made me Feel like This (2018), verstrengelen liefde en verlangen zich met een gevoel van grote kwetsbaarheid.

 


Tracey Emin, Love Poem for CF, Palazzo Strozzi, Firenze [Tracey Emin. Sex and Solitude, Palazzo Strozzi, Firenze]
Tracey Emin, Love Poem for CF, Palazzo Strozzi, Firenze
[Tracey Emin, “Sex and Solitude,” Palazzo Strozzi, Firenze, 2025. Photo Ela Bialkowska, OKNO Studio © Tracey Emin. All rights reserved, DACS 2025.]

 

«You put your hand / Across my mouth/ But still the noise / Continues / Every part of my body / is Screaming / Smashed into a thousand / Million Pieces / Each part / For Ever / Belonging to you».

 

Tracey Emin

 

Zoals Galansino uitlegt: "Neon is een van de meest bekende talen die de kunstenaar gebruikt. Neon heeft te maken met haar jeugd in Margate, die vol was van neon, in de winkels, in de bars, in de restaurants. Het is een deel van haar autobiografie. En haar geschriften zijn echt iconisch geworden. De kracht van deze teksten is onmiskenbaar en Tracey bewijst zichzelf als zowel een groot schrijfster als een groot dichteres. Woorden vormen de kern van Emin's kunst - niet alleen in haar neonwerken of geappliqueerde dekenwerken zoals I don't expect, maar in de manier waarop ze haar werken titels geeft.
Het zijn verklaringen, beschuldigingen en rauwe bekentenissen".

 

Exorcism of the last painting I ever made (1996) zaal 2


Na een traumatische periode in het begin van de jaren 1990, gekenmerkt door een abortus, keerde Tracey Emin in 1996 - zes jaar nadat ze het had opgegeven - terug naar de schilderkunst met Exorcism of the last painting I ever made. Drieëneenhalve week lang - de tijd tussen menstruatiecycli - sloot ze zichzelf naakt op in een tijdelijke studio in een galerie in Stockholm. Terwijl ze onder het oog van het publiek werkte, was Emin zowel schepper als onderwerp van haar eigen kunst. Bezoekers konden haar door groothoeklenzen observeren terwijl ze schilderijen en tekeningen maakte die geïnspireerd waren door mannelijke kunstenaars zoals Egon Schiele, Yves Klein, Edvard Munch en Pablo Picasso.



Tracey Emin, I Followed You to the End (2024), courtyard Palazzo Strozzi, Florence [Tracey Emin. Sex and Solitude, Palazzo Strozzi, Florence]
Tracey Emin, I Followed You to the End (2024), courtyard Palazzo Strozzi, Firenze [Tracey Emin. Sex and Solitude, Palazzo Strozzi, Firenze]
Tracey Emin, Exorcism of the last painting I ever made (1996; performance/installation, room dimensions 350 × 430 × 430 cm). Courtesy of Schroeder Collection and Faurschou Collection © Tracey Emin. All rights reserved, DACS 2025.

Na een traumatische periode in het begin van de jaren 1990, gekenmerkt door een abortus, keerde Tracey Emin in 1996 - zes jaar nadat ze het had opgegeven - terug naar de schilderkunst met Exorcism of the last painting I ever made. Drieëneenhalve week lang - de tijd tussen menstruatiecycli - sloot ze zichzelf naakt op in een tijdelijke studio in een galerie in Stockholm. Terwijl ze onder het oog van het publiek werkte, was Emin zowel schepper als onderwerp van haar eigen kunst. Bezoekers konden haar door groothoeklenzen observeren terwijl ze schilderijen en tekeningen maakte die geïnspireerd waren door mannelijke kunstenaars zoals Egon Schiele, Yves Klein, Edvard Munch en Pablo Picasso. Terwijl het vrouwelijk naakt traditioneel door mannen werd afgebeeld en vrouwen werden verbannen naar de rol van passieve muzen in de studio van de kunstenaar, ondermijnde Emin deze conventie en eiste ze het eigendom van haar eigen beeld op. The Life Model Goes Mad documenteert deze ervaring, waarbij de figuren van de kunstenaar en het model samensmelten. De gereedschappen en materialen van Exorcism of the last painting I ever made, samen met de werken die tijdens de performance zijn gemaakt, worden hier in hun oorspronkelijke vorm getoond, waardoor de meeslepende ervaring van een van de belangrijkste acties uit Emin's carrière opnieuw wordt gecreëerd.

Tracey Emin:

«I stopped painting when I was pregnant. The smell of the oil paints and the turps made me feel physically sick, and even after my termination, I couldn’t paint. It’s like I needed to punish myself by stopping the thing I loved doing the most.
I hated my body; I was scared of the dark; I was scared of being asleep. I was suffering from guilt and punishing myself, so I threw myself in a box and gave myself three and a half weeks to sort it out. And I did. My only regret about this project was that I didn’t carry on painting from that moment. It took me another five years before I started painting again.»

«Ik stopte met schilderen toen ik zwanger was. De geur van olieverf en turf maakte me fysiek ziek en zelfs na mijn zwangerschapsonderbreking kon ik niet schilderen. Het is alsof ik mezelf moest straffen door te stoppen met datgene wat ik het liefste deed.
Ik haatte mijn lichaam; ik was bang in het donker; ik was bang om te slapen. Ik had last van schuldgevoelens en strafte mezelf, dus ik gooide mezelf in een doos en gaf mezelf drieënhalve week om het op te lossen. En dat deed ik. Mijn enige spijt van dit project was dat ik vanaf dat moment niet verder ben gegaan met schilderen. Het duurde nog eens vijf jaar voordat ik weer begon te schilderen.
»
[3]

 

Tracey Emin, Naked Photos – Life Model Goes Mad I (Foto di nudo – La modella impazzisce I) 1996, giclee on photo rag paper [Tracey Emin. Sex and Solitude, Palazzo Strozzi, Firenze]   Tracey Emin, Naked Photos – Life Model Goes Mad II (Foto di nudo – La modella impazzisce II) 1996, giclee on photo rag paper [Tracey Emin. Sex and Solitude, Palazzo Strozzi, Firenze]   Tracey Emin, Naked Photos – Life Model Goes Mad III (Foto di nudo – La modella impazzisce III) 1996, giclee on photo rag paper [Tracey Emin. Sex and Solitude, Palazzo Strozzi, Firenze]

Tracey Emin, Naked Photos – Life Model Goes Mad I (Foto di nudo – La modella impazzisce I) 1996, giclee on photo rag paper

 

  Tracey Emin, Naked Photos – Life Model Goes Mad II (Foto di nudo – La modella impazzisce I) 1996, giclee on photo rag paper   Tracey Emin, Naked Photos – Life Model Goes Mad 3 (Foto di nudo – La modella impazzisce I) 1996, giclee on photo rag paper
Tracey Emin, Naked Photos – Life Model Goes Mad I (Foto di nudo – La modella impazzisce I) 1996, stampa giclée su carta cotone, cm 53,5 × 53. [Courtesy of the Artist © Tracey Emin. All rights reserved, DACS 2025. Foto © White Cube (Theo Christelis)]

Coming Down From Love, afkicken van de liefde


Het werk van Tracey Emin verkent de diepste instincten en emoties van de mens en beweegt zich tussen verlangen, liefde, verlies en pijn. Het lichaam staat centraal in haar werk, niet alleen als een plek van plezier en kwetsbaarheid, maar ook als een bewaarplaats van wonden en herinneringen. Zelf zegt ze: “Ik wil dat mensen iets voelen als ze naar mijn werk kijken. Ik wil dat ze zichzelf voelen. Dat is het belangrijkste”[3].

Tracey Emin. Sex and Solitude, Palazzo Strozzi, Firenze [Exhibition view room 3]
Tracey Emin. Sex and Solitude, Palazzo Strozzi, Firenze [Exhibition view room 3, with Because You Kept Touching Me (2019), This Was The Beginning (2020), It - didnt stop - I didnt stop (2019), I Wanted You To Fuck Me So Much I Couldn't Paint Anymore (2020), and the bronze Coming Down From Love (2024)]
[Tracey Emin, “Sex and Solitude,” Palazzo Strozzi, Firenze, 2025. Photo Ela Bialkowska, OKNO Studio © Tracey Emin. All rights reserved, DACS 2025]

Emin werkt instinctief, vaak op meerdere doeken tegelijk, waarbij ze momenten van grote snelheid afwisselt met andere van extreme traagheid. Emin plant nooit het uiteindelijke beeld: de compositie ontwikkelt zich tijdens de uitvoering, met veranderingen en doorhalingen die zichtbaar blijven op het oppervlak van het doek, als sporen van een intiem, zich voortdurend ontwikkelend proces.
Emin schildert altijd figuratief, maar met streken die grenzen aan abstractie. Ze gebruikt acrylverf met snelle en zelfverzekerde penseelstreken en gebruikt kleur als een direct en sensueel expressiemiddel dat de emotionele kracht van haar beelden kan versterken.
De thema's die aan bod komen zijn even intens: liefde en verlangen, vreugde en pijn, leven en dood. Titels als Not Fuckable (2024) of I Wanted You To Fuck Me So Much I Couldn't Paint Anymore (2020) weerspiegelen de rauwheid en directheid van haar poëtica. Coming Down From Love (2024) aan de andere kant, onthult de manier waarop Emin in haar kunst intimiteit en melancholie met elkaar verweeft en omzet in een universele taal [3].



Tracey Emin, exhibition view Sex and solitude, Palazzo Strozzi, Firenze [Photo ©Ela Bialkowska, OKNO Studio. Courtesy Fondazione Palazzo Strozzi, Firenze] This Was The Beginning, 2020, acrylic on canvas, cm 182 × 214, Private collection, Asia [Tracey Emin. Sex and Solitude, Palazzo Strozzi, Firenze] Tracey Emin, Because You Kept Touching Me, 2019. Private collection, California © Tracey Emin. All rights reserved, DACS 2020 [Tracey Emin. Sex and Solitude, Palazzo Strozzi, Firenze] Tracey Emin, exhibition view Sex and solitude, Palazzo Strozzi, Firenze [Photo ©Ela Bialkowska, OKNO Studio. Courtesy Fondazione Palazzo Strozzi, Firenze]

[Exhibition view room 3, with Because You Kept Touching Me (2019), This Was The Beginning (2020),
and the bronze Coming Down From Love (2024)
Tracey Emin, exhibition view Sex and solitude, Palazzo Strozzi, Firenze [Photo ©Ela Bialkowska,
OKNO Studio. Courtesy Fondazione Palazzo Strozzi, Firenze]


Taal speelt een fundamentele rol in Emin's praktijk, zowel in titels als in de werken zelf. De woorden die ze gebruikt zijn altijd direct en expliciet, met als doel het publiek op een viscerale manier te betrekken, waarbij ze bekentenis en bevestiging vermengen. Emin's beroemde gebruik van neon, waarmee ze zinnen in haar eigen handschrift creëert, transformeert intieme expressie in een visuele en emotionele ervaring[2].

Those who Suffer LOVE (2009) is een neontekst die reflecteert op liefde en lijden. Zoals Emin uitlegt, “liefde komt zelden gemakkelijk, en als het komt, vervaagt het meestal snel”. Haar neonwerken onderzoeken niet alleen de liefde tussen individuen, maar roepen universele omstandigheden op: haar handschrift legt gedachten vast en transformeert ze in eenvoudige, vaak banale aforismen waarmee ze haar facetten van verlangen, romantiek en pijn verkent, waardoor intieme ervaringen een breed gedragen collectieve dimensie krijgen, zoals te zien is in borduurwerken als I don't need to see you I can feel you! (2016) en No Distance (2016). Een soortgelijke intensiteit dringt door in borduurwerken als I don't need to see you I can feel you! (2016) en No Distance (2016), of in haar met zilvernitraat gepatineerde bronzen sculpturen , zoals Coming Down From Love (2024) en In my defence - I thought of only you (2017).

Dezelfde titel, Those who suffer love, hoort ook bij een animatiefilm (2009) die is samengesteld uit 150 monoprints, waarin ze zich het archetypisch beeld van Gustave Courbet toeëigent, hierin onttrekt Emin L’Origine du Monde aan de mannelijke blik en geeft het een rauwe en directe expressieve krach mee. Those who suffer love is een reflectie op de autonomie van vrouwen en de wellustige uitdrukking van verlangen, maar ook een kritiek op de manier waarop de kunstgeschiedenis en de maatschappij vrouwelijke seksualiteit hebben gekaderd en beperkt.
In 2020, tijdens een periode die gekenmerkt werd door het isolement als gevolg van de COVID-19 pandemie, e transformeerde Tracey Emin haar huiselijke ruimte in een toevluchtsoord voor herinneringen.
Terwijl ze zich voorbereidde om het huis na twintig jaar te verlaten, maakte ze er een serie kleine schilderijen. Deze schetsen roepen ongrijpbare figuren op in schaarse interieurs, weergegeven in een palet van zacht blauw en grijs.
My Mum's Ashes - In The Ashes Room weerspiegelt het verlies van haar moeder, wiens aanwezigheid in de ruimte aanwezig blijft door de urn die haar overblijfselen bevat.


A Different Time, May 2020


A Different Time - May 2020, acrylic on canvas, 20.3 × 25.4 cm, Stiftung Der bewohnte Garten, Pullheim © Tracey Emin. All rights reserved, DACS 2020 [Tracey Emin. Sex and Solitude, Palazzo Strozzi, Firenze]
Tracey Emin, A Different Time - May 2020, acrylic on canvas, 20.3 × 25.4 cm, Stiftung Der bewohnte Garten, Pullheim [2]
© Tracey Emin. All rights reserved, DACS 2020 [Tracey Emin. Sex and Solitude, Palazzo Strozzi, Firenze]

In A Different Time zijn de sombere, blauwachtige, grijze kleuren het spoor van pogingen om het geheugen te herstellen. Fragmenten van interieurs, bedden, banken, wastafels, vluchtige ruimtes waarin de menselijke aanwezigheid lijkt te zijn verdwenen, lijken te zijn samengesmolten met het zwakke licht dat de omgeving wegfiltert. De intieme lyriek, geaccentueerd door de grootte van deze schilderijen, heeft geen smaak van sereniteit; integendeel, een gevoel van betreurd afscheid, van afstandelijkheid overheerst, alsof ze haastige visuele notities zijn die het gevoel van een moment proberen vast te leggen, de extase van het vluchtige moment, het verval van het onverbiddelijke verstrijken van de tijd. De taal wil een houvast zijn [2].

 


Tracey Emin, My Mums Ashes and The Ghost of Docket (2020) Courtesy of the Artist and White Cube © Tracey Emin. All rights reserved, DACS 2020 [Tracey Emin. Sex and Solitude, Palazzo Strozzi, Firenze]   Tracey Emin, Sleeping with the night (2020) Private collection, Hong Kong © Tracey Emin. All rights reserved, DACS 2020 [Tracey Emin. Sex and Solitude, Palazzo Strozzi, Firenze]   Tracey Emin, A Message From the Gods in Advance - December 2019 (2019) Rankin Family Collection © Tracey Emin. All rights reserved, DACS 2020 [Tracey Emin. Sex and Solitude, Palazzo Strozzi, Firenze]

Tracey Emin, My Mums Ashes and The Ghost of Docket (2020) Courtesy of the Artist and White Cube © Tracey Emin. All rights reserved, DACS 2020

 

Tracey Emin, Sleeping with the night (2020) Private collection

 

Tracey Emin, A Message From the Gods i (2019)

 

A Message From The Gods in Advance - December 2019 bevat raadselachtige woorden die werken als een gebed: “You have gone now / I wanted you / I almost told you / I needed to tell you / But why would I / How could I”. 5 Hours and 5 Hours Long - With you in my mind roepen de tijd op die ze doorbracht aan de telefoon in bad met een man van wie ze op dat moment zielsveel hield[3].


 

 

«I’m not a mother. I’ve never been a mother and never will be a mother. But I am, with my art».

 

Tracey Emin

 

I do not expect, 2002


Tracey Emin verkent het thema moederschap in relatie tot haar eigen ervaring, waarbij ze zegt: “Ik ben geen moeder. Ik ben nooit een moeder geweest en zal dat ook nooit worden. Maar ik ben het wel, met mijn kunst.” Deze uitspraak leidt de werken in deze ruimte in, die zich richten op het verstrijken van de tijd, eenzaamheid en het onvervulde verlangen naar moederschap.
In I do not expect (2002), een van haar gevierde appliquéwerken (traditionele borduur- en patchworktechniek), reflecteert de kunstenaar op moederschap en dood, waarbij ze flarden van gedachten aan elkaar weeft, waaronder: “Ik verwacht niet een moeder te zijn, maar ik verwacht wel alleen te sterven / Het hoeft niet zo te zijn / Ze ging uit als een 40 watt gloeilamp / Mijn hersenen helemaal gesplitst / Liefde tot het einde / Ik wil het terug - dat meisje van 17.”

Tracey Emin. Sex and Solitude, Palazzo Strozzi, Firenze [Exhibition view Room 7, with I do not expect (Non mi aspetto), 2002, and It was all too Much (Era tutto troppo), 2018]
Tracey Emin. Sex and Solitude, Palazzo Strozzi, Firenze [Exhibition view Room 7,
with I do not expect (Non mi aspetto), 2002, and It was all too Much (Era tutto troppo), 2018]
[Tracey Emin, “Sex and Solitude,” Palazzo Strozzi, Firenze, 2025. Photo Ela Bialkowska, OKNO Studio
© Tracey Emin. All rights reserved, DACS 2025]


Het appliqué, gemaakt van met de hand genaaide kleurrijke en gebloemde stoffen, wordt een visuele taal die intimiteit en kwetsbaarheid samenbrengt. Een techniek die traditioneel wordt geassocieerd met huiselijkheid en vrouwenarbeid, wordt ondermijnd en verandert in een instrument voor persoonlijke expressie. Dezelfde chromatische toon kenmerkt You were still There (2018) en It was all too Much (2018), die het verstrijken van de tijd op het vrouwenlichaam en de emotionele implicaties van het ouder worden oproepen.

 

I waited so Long (2022) zaal 8
Tracey Emin, I waited so Long (2022; acrylic on canvas © Tracey Emin. All rights reserved, DACS 2024]

Tracey Emin. Sex and Solitude, Palazzo Strozzi, Florence [Tracey Emin, I waited so Long (2022; acrylic on canvas, 183.1 x 183.3 x 3.5 cm)
© Private collection c/o Xavier Hufkens Gallery © Tracey Emin. All rights reserved, DACS 2025. Foto HV-Studio]

 

 
 

Arturo Galansino interviews Tracey Emin - Tracey Emin. Sex and Solitude

Arturo Galansino interviews Tracey Emin - Tracey Emin. Sex and Solitude. Credits: “Tracey Emin. Sex and Solitude”, Palazzo Strozzi, Firenze, 2025. Video The Factory Prd. Cover photo Ludovica Arcero SayWho. © Tracey Emin. All rights reserved, DACS 2025.
 
   

ATracey Emin. Sex and Solitude, Palazzo Strozzi

 

   
Tracey Emin, I Followed You to the End (2024), courtyard Palazzo Strozzi, Florence [Tracey Emin. Sex and Solitude, Palazzo Strozzi, Florence]        

Tracey Emin, I Followed You to the End (2024), binnenplaats Palazzo Strozzi, Firenze [Tracey Emin. Sex and Solitude, Palazzo Strozzi, Firenze]

 

       
Tracey Emin, Love Poem for CF, Palazzo Strozzi, Firenze [Exhibition view 'Tracey Emin. Sex and Solitude', Palazzo Strozzi, Firenze]   Tracey Emin, Everything is moving nothing Feels Safe. You made me Feel like This (Tutto si muove, niente sembra sicuro. Mi hai fatto sentire così, 2018) [Tracey Emin. Sex and Solitude, Palazzo Strozzi, Firenze]   There was no Right way 2022, acrylic on canvas, 207,3 × 281,3 cm, Solomon R. Guggenheim Museum, New York [Tracey Emin. Sex and Solitude, Palazzo Strozzi, Firenze]

Tracey Emin, Love Poem for CF, Palazzo Strozzi, Firenze [Exhibition view 'Tracey Emin. Sex and Solitude', Palazzo Strozzi, Firenze]

 

 

Tracey Emin, Everything is moving nothing Feels Safe. You made me Feel like This (Tutto si muove, niente sembra sicuro. Mi hai fatto sentire così, 2018)

 

 

There was no Right way 2022, acrylic on canvas,, Solomon R. Guggenheim Museum, New York

 

 

Exhibition view Tracey Emin, Sex and solitude, Palazzo Strozzi, Firenze [Photo ©Ela Bialkowska, OKNO Studio. Courtesy Fondazione Palazzo Strozzi, Firenze]   Tracey Emin, Exhibition view of Eorcism of the last painting I ever made (Esorcismo dell’ultimo dipinto che abbia mai fatto), 1996, performance / installazione, Palazzo Strozzi, Tracey Emin. Sex and solitude, 2025   Tracey Emin. Sex and Solitude, Palazzo Strozzi, Firenze [Exhibition view room 3, with Not Fuckable 2024, There was blood, (2022), and the bronze Coming Down From Love (2024)]

Exhibition view Tracey Emin, Sex and solitude, Palazzo Strozzi, Firenze

 

 

 

Tracey Emin, Exhibition view of Eorcism of the last painting I ever made (Esorcismo dell’ultimo dipinto che abbia mai fatto), 1996, performance / installazione, Palazzo Strozzi, Tracey Emin. Sex and solitude, 2025

 

 

Tracey Emin. Sex and Solitude, Palazzo Strozzi, Firenze [Exhibition view room 3, with Not Fuckable 2024, There was blood, (2022), and the bronze Coming Down From Love (2024)]`

 

Tracey Emin Those who Suffer LOVE (2009), neon, 57 × 209.3 cm, exhibition copy. Courtesy of the Artist and White Cube © Tracey Emin. All rights reserved, DACS 2025. Photo © Stephen White. Courtesy White Cube [Tracey Emin. Sex and Solitude, Palazzo Strozzi, Florence]        

Tracey Emin, Those who Suffer LOVE (2009), neon, exhibition copy

 

       
         

Palazzo Strozzi, Firenze

 

       
Marina Abramovic, The Cleaner, Palazzo Strozzi   Olafur Eliasson, Solar compression, 2016. Fondazione Palazzo Strozzi, Florence – 2022
[Photo: Ela Bialkowska, OKNO Studio. Courtesy Fondazione Palazzo Strozzi, Florence]   Helen Frankenthaler, Dipingere senza regole. Palazzo Strozzi, Firenze

Marina Abramovic, The Cleaner, Palazzo Strozzi, 2018

 

 

Olafur Eliasson, Solar compression, 2016. Fondazione Palazzo Strozzi, Firenze – 2022

 

 

Helen Frankenthaler, Dipingere senza regole. Palazzo Strozzi, Firenze

 

Tentoonstellingen, een selectie

Angelico, Fondazione Palazzo Strozzi, Firenze, 26 September 2025 - 25 January 2026

Tracey Emin. Sex and Solitude, Palazzo Strozzi, Firenze, 16 March 2025 - 20 July 2025

Helen Frankenthaler, Dipingere senza regole. Palazzo Strozzi, Firenze, 27 September 2024 - 26 January 2025

Anselm Kiefer, Angeli caduti, Fondazione Palazzo Strozzi, Florence, 22 March 2024 - 21 July 2024

Anish Kapoor. Untrue Unreal, Palazzo Strozzi, Firenze, 07 October 2023 - 04 February 2024

Olafur Eliasson, Nel Tuo Tempo, Fondazione Palazzo Strozzi, 22 September 2022 - 22 January 2023

Donatello, the Renaissance, Fondazione Palazzo Strozzi, 19 March 2022 - 31 July 2022

American Art 1961-2001, The Walker Art Center Collections, from Andy Warhol to Kara Walker, Fondazione Palazzo Strozzi, 28 May 2021 - 29 August 2021

La mostra riunisce un'eccezionale selezione di oltre 80 opere di 53 artisti tra cui Andy Warhol, Mark Rothko, Louise Nevelson, Roy Lichtenstein, Claes Oldenburg, Bruce Nauman, Barbara Kruger, Robert Mapplethorpe, Cindy Sherman, Matthew Barney, Kara Walker e molti altri.

Natalia Goncharova: A Woman of the Avant-Garde with Gauguin, Matisse and Picasso. Fondazione Palazzo Strozzi, Florence. September 28 2019 – January 12 2020

Verrocchio, master of Leonardo, Fondazione Palazzo Strozzi, Florence, 09 March 2019 - 14 July 2019

Marina Abramovic, The Cleaner, Palazzo Strozzi, Firenze, 1 September 2018 - 20 January 2019

The Cinquecento in Florence. From Michelangelo and Pontormo to Giambologna, Fondazione Palazzo Strozzi, Florence, 21 September 2017 - 21 January 2018

 

 

Exhibitions in Tuscany



   
Palazzo Strozzi, Firenze      

Exhibitions in Tuscany, Daniel Buren. “Fare, disfare, rifare” [Pistoia]

 

       

De Witte Raaf | Tracey Emin | Publieke intimiteit. Over het werk van Tracey Emin

Jennifer Doyle, The Effect of Intimacy: Tracey Emin’s Bad Sex Aesthetics, in: idem, Sex Objects: Art and the Dialects of Desire, Minneapolis (MA), University of Minnesota Press.


 

Holiday accomodation in Tuscany


Het vakantiehuis Podere Santa Pia bevindt zich in het zuiden van Toscane, in het hartje van de Toscaanse Maremma, op 30 km van Montalcino. Podere Santa Pia is is een prachtige voormalige klein kloosterboerderij uit de 19e eeuw. Het vakeantiehuis ligt op een heuvel, omgeven door wijngaarden, bossen van donzige eik en kurkeik, es en jeneverbesstruiken. Na een halve eeuw van verval werd het voormalige kleine klooster gerestaureerd tot een authentiekee vakantiewoning, met groot respect voor de originele Toscaanse stijl. De originele terracottavloeren houten balken en typische arcade's ademen de sfeer van een voorbije tijd. Maar het eenvoudige interieur en de minimalistische ingrepen sluiten perfect aan bij de eenvoud van de Toscaanse landhuizen van weleer. Een mooie selectie hedendaagse grafiek van kunstenaars als Jürgen Partenheimer, Ronald Noorman, Philippe Vandenberg en Hanns Shimansky maken deze woning tot een hoogstaand vakantieverbijf, in de nog ongerepte Maremma.

Case vacanza in Toscana | Podere Santa Pia



  The vast and endless golden rolling hills of the Tuscan Maremma

Podere Santa Pia

 

Podere Santa Pia

 

 

The vast and endless golden rolling hills of the Tuscan Maremma

 

         
         
A beautiful early evening by the pool, in the resplendent Tuscan sun, time takes on a languid quality

A beautiful early evening by the pool, in the resplendent Tuscan sun, time takes on a languid quality 

La Maremma Toscana, vista panoramica da Podere Santa Pia



         


[1] Photo Ela Bialkowska, OKNO Studio. Courtesy Fondazione Palazzo Strozzi, Firenze
[2] Comunicato stampa | Tracey Emin. Sex and Solitude, Fondazione Palazzo Strozzi, Firenze, pdf
[3] Tracey Emin. Sex and Solitude, Fondazione Palazzo Strozzi, Firenze |  Testi del percorso espositivo in versione digitale: Italiano: : www.palazzostrozzi.org/te-tracey-emi [Inglese: www.palazzostrozzi.org/en/te-tracey-emin]
[4] Il 12 marzo 2025 Arturo Galansino, Direttore Generale di Palazzo Strozzi e curatore di “Tracey Emin. Sex and Solitude”, ha accolto un gruppo di otto studenti del Dipartimento di Arte di Istituto Marangoni Firenze per un incontro privato con Tracey Emin. La conversazione è stata guidata dalle domande scritte dagli studenti, dando vita a un dialogo sull'arte, la vita e la vulnerabilità.