Albarese | Parco Naturale delle Maremma

Capalbio


Colline Metallifere


la costa Toscana

Crete Senesi

         
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Grosseto


Manciano


Montagnola Senese

         Walking in the Montagnola senese


Montalcino

Monte Amiata

Montepulciano

Prato

Scansano

Siena

          Fonti di Siena

Sorano

Sovana

Val d'Elsa

          San Gimignano

Val d'orcia

          Montalcino

          Pienza

          Sant'Antimo

          San Quirico d'Orcia

          Radicofani

          Walking in the Val d'Orcia


Val di Chiana

         Montepulciano

         Montefollonico


Valle d'Ombrone

 

 

 

 

 

 

 





 
Art in Tuscany

I T Niki de Saint-Phalle, Tir- séance 26 juin, Paris, Impasse Ronsin, 1961 met Jean Tinguely, Niki de Saint-Phalle, en een onbekende man) [1]


Toacana ] Galleria di immagini  
     
   
Niki de Saint-Phalle, de Tirs

   
   
  « Un assassinat sans victime. J’ai tiré parce que j’aimais voir le tableau saigner et mourir ».
    Niki de Saint Phalle

Niki de Saint Phalle (Neuilly-sur-Seine, 29 oktober 1930 – San Diego, 21 mei 2002), geboren als Catherine Marie-Agnès Fal de Saint Phalle[5], was een Frans-Amerikaanse kunstschilderes en beeldhouwster.
Niki de Saint Phalle geldt als een boegbeeld van het Nouveau Réalisme, de Franse pendant van de Angelsaksische Pop Art. Zij verwierf vooral bekendheid door haar vaak reusachtige Nana-beelden. Beroemd is haar mozaïek-techniek die zij voor haar beelden van vooral vrouwen gebruikte. Haar over het algemeen grote beelden met veel ronde en bolle vormen - symbolen van vruchtbaarheid en vitaliteit -  zijn een feest van kleur, kinderlijke verbeelding en vrouwelijke kracht. De monumentale beeldentuin Giardino dei Tarocchi in het zuiden van Toscane beschouwt ze als haar magnum opus.


Niki de Saint Phalle, Il Mago, La Papessa, Giardino dei Tarocchi, Capalbio [1]

Niki de Saint Phalle, Il Mago, La Papessa, Giardino dei Tarocchi, Capalbio [4

]

Niki de Saint Phalle werd geboren in een katholiek bankiersgezin als dochter van een Franse vader, Graaf André-Marie Fal de Saint Phalle, en een Amerikaanse moeder, de Amerikaanse Jeanne Jacqueline Harper. Toen ze drie jaar oud was, verhuisde het gezin naar het Amerikaanse New York nadat een groot gedeelte van het familievermogen in de beurscrisis was verloren gegaan. Op haar elfde jaar raakte Niki getraumatiseerd als gevolg van seksueel misbruik door haar vader.
‘Ons huis was geen thuis van liefde en geluk’ schrijft Niki de Saint Phalle in een brief aan haar kleindochter Bloum Cardenas. Haar vader is zijn vrouw ontrouw met haar vriendinnen en Niki’s gouvernante. En alles veranderde ‘toen ik borsten begon te krijgen’. Haar vader zag haar als het object van zijn verlangen. ‘Ongecontroleerde lust nam de overhand’[8]. De kunstenares schreef de brief op haar 61ste verjaardag. Het relaas leest als een grote bekentenis. Samenleven met haar vader en moeder was niet langer mogelijk. Ze werd door haar ouders in een klooster ondergebracht.
In Daddy, een surrealistische fantasiefilm over een vrouw die zich tracht te bevrijden van het voor haar obsederend vaderbeeld, zou ze deze ervaringen verwerken.


Niki de Saint Phalle. Photo d'exploitation du film Daddy, 1973

Niki de Saint Phalle. Photo d'exploitation du film Daddy, 1973

 

Ook in haar autobiografie Traces uit 1999, schreef ze over incest door haar vader. Later verwerkte ze deze ervaring in haar mémoires Mon secret, de surrealistische film Daddy en andere kunstwerken. Begin jaren vijftig zou De Saint Phalle haar vrijheid heroveren door te schilderen. Maar de echte bevrijding komt in 1960 wanneer ze een eigen atelier betrekt in Parijs om zich volledig te wijden aan haar kunstenaarschap.

'Saint Phalle verwierp de puriteinse, en conservatieve waarden van haar familie, die een burgerlijke moraal met strikte gedragsregels en huiselijke posities voor vrouwen dicteerden. Dichter John Ashbery herinnerde zich dat Saint Phalle's artistieke bezigheden door familieleden werden afgewezen. Haar oom "de Franse bankier graaf Alexandre de Saint-Phalle, ... heeft naar verluidt een vaag beeld van haar artistieke activiteiten", merkte Ashbery op [3]. 
Ze betrok een studio in de Impasse Ronsin. Deze steeg in Montparnasse was in die tijd al een bekende kunstenaarskolonie, waar ook Constantin Brancusi, Max Ernst, Daniel Spoerri en Jean Tinguely hun atelier hadden[2].

Tirs

Aanvankelijk exposeerde Niki de Saint Phalle met agressieve collages van gevonden voorwerpen als keramiek- en serviesscherven, beitels, spijkers en geweren en pistolen. Vanaf 1956 creëerde ze haar eerste reliëfs in gips en andere materialen. Geïnspireerd door het feminisme maakt ze assemblages waarin vrouwenrollen ontleed werden. In 1960 werd ze lid van de groep Nouveaux Réalistes en speelde ze de rol van bemiddelaar tussen de Franse en Amerikaanse avant-garde.

Saint Phalle's eerste flirt met het idee om haar eigen kunst onder vuur te nemen kwam van een werk Portrait of My Lover, waarin het hoofd van de man werd vervangen door een dartbord - zowel een brutale verwijzing naar de schilderijen van Jasper Johns, maar ook een fysieke representatie van Saint Phalle's frustratie over de patriarchale samenleving. Saint Phalle had haar eerste echtgenoot en twee kinderen verlaten om serieuzer genomen te worden als kunstenaar. Aanleiding was een gênante interactie met Joan Mitchell. Na de ontmoeting geloofde Saint Phalle dat Mitchell haar alleen zag als een 'getrouwde vrouw die aan het schilderen was', in plaats van als een echte kunstenaar.

Haar reliëfs krijgen een steeds gewelddadiger ondertoon. Ze maakte naam als action painter met haar Tirs of schiethappenings, waarbij ze met verf gevulde, op gipsen assemblages bevestigde objecten lek schoot met een jachtgeweer. Het lijken terechtstellingen van haar vader maar ook van de schilderkunst. Net dat ook bij andere nouveaux réalistes het geval was, probeert het werk van de Saint Phalle rechtstreeks in contact te komen met het alledaagse leven, zonder poëtische interventie, waarbij de verheffing van kunst boven het leven wordt afgewezen. De Saint Phalle's Tirs verbreken niet alleen het witte oppervlak van het kunstwerk, maar ook het onderscheid tussen het kunstwerk en het maken ervan [5]. Het radicale gebaar van Niki de Saint Phalle, een moordaanslag op het geënsceneerde schilderij, vormt een opvallende parodie op het Tachisme en de Action Painting.

“Een moord zonder slachtoffers. Ik schoot omdat ik het leuk vond om het schilderij te zien bloeden en sterven."
Zo roept Niki de Saint Phalle de Tirs op die ze tussen 1961 en 1963 maakte, een reeks van twaalf spectaculaire acties die de kunstenaar samen met Jean Tinguely opzette. De Saint Phalle kreeg het idee in februari 1961, tijdens de tentoonstelling Comparaisons: peintures-sculptures in het Musée d’Art moderne de la Ville de Paris, waar de kunstenaar voor het eerst een reliëf-assemblage exposeerde, Saint Sébastien or Portrait of my Lover, een schilderij bestaande uit een hemd met daarboven een roos waarnaar bezoekers pijlen konden gooien.
De eerste Tir vond dezelfde maand plaats in Impasse Ronsin, in aanwezigheid van Pierre Restany, fotograaf Harry Shunk en Daniel Spoerri.
Geproduceerd in het openbaar en met de actieve deelname van de toeschouwer, maken de Tirs deel uit van de subversie bewegingen die zich in de jaren zestig zouden vermenigvuldigden, zoals Fluxus of het Weense Aktionisme, een gewelddadige, radicale en expliciete vorm van performancekunst die zich ontwikkelde in de Oostenrijkse hoofdstad.


Niki de Saint-Phalle, Saint Sébastien or Portrait of my lover, 1961, Sprengel Museum Hannover

Niki de Saint-Phalle, Portrait of my lover, 1961, Sprengel Museum Hannover

   
 

Al snel vond een tweede schietsessie plaats op 26 februari. Bij deze performance zijn o.a. de Amerikaanse dichter John Ashbery, Gérard Deschamps, Raymond Hains, de Amerikaanse kunstenaar Shirley Goldfarb, Sabine Weiss, Hugh Weiss, de Amerikaanse beeldhouwer James Metcalf en Eva Aeppli, aanwezig. Jean Tinguely was in in 1950 getrouwd met de beeldhouwster Eva Aeppli. Van 1954 tot 1960 deelden Aeppli en Tinguely een woon- en werkruimte aan de Impasse Ronsin, tegenover het atelier van Constantin Brancusi.

John Ashbery:


'It was only recently that the idea of shotgun painting occurred to her. Her method is to embed plastic bags containing paint or ink in a shallow box which is then filled with plaster. Sometimes she puts in some eggs or tomatoes for good measure. Niki then either paints the surface of the plaster, decorates it with discarded objects, or leaves it plain. The painting is now ready to be destroyed or created, depending on your viewpoint.
The spectator stands at a convenient distance from the painting and fires the rifle. The plaster chips away, the objects disintegrate, and the bullet-pierced bags of color inundate the whole thing, creating bizarre and often beautiful effects. The painting is fìnished when the spectator decides it is.' [6]

 

Niki de Saint Phalle, Tir, séance 26 juin 1961 (detail), Musée d'art moderne et contemporain, MAMAC, Nice

 

Enkele maanden later, in juni 1961, organiseert Pierre Restany in Galerie J de eerste solotentoonstelling van de kunstenaar, Feu à volonté, die volledig gewijd is aan de Tirs. Voor deze set bevestigt de kunstenaar op een houten paneel verschillende voorwerpen die volgens een precieze compositie in gips zijn gegoten, evenals zakjes met vloeibare kleuren, soms ook gevuld met voedsel (spaghetti, eieren, rijst, tomaten), die barsten door de impact van de kogels en in bonte paden naar beneden stromen.
In de besloten ruimte van de galerie blijven de toeschouwers niet altijd gespaard.

John Ashbery:


'She has managed to transplant her art successfully to the new Galerie "J," where marksmen and aesthetes can admire it. The quarters are, however,
slightly cramped: at the vernissage, plaster kept falling into champagne glasses and one woman's Chanel suit emerged with some unintentional Jackson Pollocktype decoration.' [6]

'For Niki (...) painting is a communal affair. She feels that she is close to the spirit of the French Surrealist poet Lautréamont, who said that "poetry should be made by all, not by one.' [6]



 

Mannen, geschiedenis, religie, politiek, Niki de Saint Phalle schoot op alles!', zo blikt Bloum Cardenas, kleindochter van de kunstenaar en directeur van de Fondation Niki de Saint Phalle, terug op deze explosieve optredens.

   
   
De monumentale Tir van 26 juni 1961

Niki de Saint Phalle stierf op 21 mei 2002 in de Verenigde Staten aan een luchtwegaandoening. Een paar maanden eerder, op 11 oktober 2001, schonk ze 190 werken aan het Musée d’Art moderne et d’Art contemporain de Nice, op voorwaarde dat het museum hun aanwezigheid zou garanderen. De donatie omvat een dozijn Tirs. Op de tweede verdieping van het museum zijn enkele werken van Niki de Saint Phalle en Jean Tinguely in een vaste opstelling verzameld, waaronder de monumentale Tir van 26 juni 1961. Het bord is monumentaal (322 x 210 cm). Tinnen platen, een orkaanlamp, een bijl en een enkele schrootvoorwerpen zijn erop gemonteerd en bedekt met kogelgaten en veelkleurige druppels acrylverf. Een foto genomen tijdens de performance toont de schutters. Het zijn er drie: Jean Tinguely, gehurkt, en Niki de Saint Phalle, staand, schieten met een geweer terwijl de derde, een man, vuurt met een automatisch pistool. Zijn identiteit blijft onbekend [7].
De controversiële acties, het opzettelijk vernielen van een kunstwerk blijft grensoverschrijdend, en zijn wellicht belangrijker dan het uiteindelijke resultaat dat in museumzalen te zien is. Niki de Saint Phalle werkte twee jaar aan haar Tirs. Bevrijd van haar demonen keerde ze in 1962 terug naar haar klassieke reliëfs en begon met het maken van grotere sculpturen.

Niki de Saint Phalle, Tir, séance 26 juin 1961, Musée d'art moderne et contemporain, MAMAC, Nice

Niki de Saint Phalle, Tir, séance 26 juin 1961, Musée d'art moderne et contemporain, MAMAC, Nice

In 1960 had Tinguely haar voorgesteld aan Pontus Hultén, de directeur van het Moderna Museet in Stockholm. Nadat ze in 1965 haar eerste Nana had gemaakt, haar versie van de oervrouw, maakte ze in 1966 in Stockholm een 27 meter lange liggende Nana, die je via de vagina kon binnenwandelen, HON – en katedral. Een grensverleggend kunstwerk.
Haar Nanafiguren, expressieve in felle kleuren beschilderde manshoge vrouwenbeelden in polyester, werden haar handelsmerk en maakten haar wereldberoemd.

Het subversieve element verdween uit haar werk. Vanaf 1979 woonde ze in Garavicchio, in het zuiden van Toscane. Daar werkte ze meer dan vijftien jaar aan haar beeldenpark Giardino dei Tarocchi, waarin figuren uit het tarotkaartspel haar fantasie gestalte gaven. Zij beschouwde deze magische tuin als haar magnum opus.

 

       
 
   

Bibliografia


Sinister plezier, hoe het labyrint ons voorbereidde op het postinternet tijdperk - Features - Metropolis M | www.metropolism.com

Het symposium Lose Yourself! – A symposium on Labyrinthine Exhibitions as Curatorial Model vond plaats in het Stedelijk Museum te Amsterdam. Centraal stonden de iconische tentoonstellingen Dylaby in het Stedelijk Museum Amsterdam (1962) en Hon, en katedral (She – a Cathedral) in het Moderna Museet Stockholm (1966).

Cyrille Offermans, Garavicchio – of all places. De droomtuin van Niki de Saint-Phalle, Raster #46, 1989

Het zesenveertigste nummer van het legendarische tijdschrift RASTER, is volledig aan kitsch gewijd. In dit temanummer laat Cyrille Offermans zich terecht kritisch uit over de 'droomtuin van Niki de Saint-Phalle'. Na de eerste overweldigende indruk ontstaat een gevoel van teleurstelling. De vergelijking met die andere droomtuin in Bomarzo valt in het voordeel uit van die laatste.

Lidija Haas, Niki de Saint Phalle, London Review of Books, Vol. 43 No. 16 · 12 August 2021 | www.lrb.co.uk

Pop Gun Art — Art Expanded, 1958–1978 | Walker Art Center | walkerart.org

Niki de Saint Phalle, Mon secret, Parijs, La Différence, 1994. ISBN 978-2729109783.

Jean-Louis Ferrier, Yann Le Pichon, L'Aventure de l'art au xxe siècle, Paris, Éditions du Chêne-Hachette, 1988, 898 p. (ISBN 2-85108-509-3)- préface de Pontus Hultén

Catherine Francblin, Michelle Grabner, Norber Nobis et Jacques Villeglé, En joue ! Assemblages et tirs 1958-1964, Paris, Galerie Georges-Philippe et Nathalie Vallois, Fondation Ahlers Pro Arte, 2013 (ISBN 978-2-9542871-1-9).

Collectif Grand Palais (dir.), Niki de Saint Phalle : 1930-2002, Paris, RMN, 2014, 367 p. (ISBN 978-2-7118-6151-4).
catalogue établi à l'occasion de l'exposition au Grand Palais Paris, et de l'exposition au musée Guggenheim (Bilbao) avec la participation de la Niki Charitable Art Foundation de Santee (Californie).

Élisabeth Reynaud, Niki de Saint Phalle : Il faut faire saigner la peinture !, Paris, Éditions Écriture, 17 septembre 2014

Eléonore Duchêne, Niki de Saint Phalle et Jean Tinguely. Les Bonnie & Clyde de l'art contemporain, 2014, Niki de Saint Phalle au Grand Palais, Paris | www.academia.edu

 

 

 
Album Giardino dei Tarocchi, Capalbio

   
Le Cyclop de Jean Tinguely (Milly-la-Forêt)   Le Cyclop de Jean Tinguely, Milly-la-Forêt (Essonne). Méta-Harmonie, machine de Jean Tinguely (détail)   Le Cyclop de Jean Tinguely (Milly-la-Forêt). Conduit d'aération du Centre Pompidou, donné à Jean Tinguely par Pontus Hulten

Le Cyclop de Jean Tinguely (Milly-la-Forêt)

 

 

Le Cyclop de Jean Tinguely, Milly-la-Forêt (Essonne). Méta-Harmonie, machine de Jean Tinguely (détail)

 

Le Cyclop de Jean Tinguely (Milly-la-Forêt). Conduit d'aération du Centre Pompidou, donné à Jean Tinguely par Pontus Hulten. Rechts zien we La Colonne (1992) van Niki de Saint Phalle, bedekt met keramiek en spiegels, en de 23 m rood-witte meter van Jean-Pierre Raynaud (1973)

Capalbio, Gallerìa fotogràfica Giardino dei Tarocchi

 

   
Niki de Saint Phalle, La Papessa (particolare), Giardino dei Tarocchi, Garavicchio (Capalbio)     Niki de Saint Phalle, La Torre di Babele, Giardino dei Tarocchi, Capalbio

Niki de Saint Phalle, La Papessa (particolare), Giardino dei Tarocchi, Garavicchio (Capalbio)

 

Niki de Saint Phalle, Il mago (particolare), Giardino dei Tarocchi, Capalbio

 

 

Niki de Saint Phalle, La Torre di Babele, Giardino dei Tarocchi, Capalbio

 

Niki de saint-phalle, giardino dei tarocchi, ingresso 02   Niki de Saint Phalle, Il Sole, Giardino dei Tarocchi, Capalbio   Niki de Saint Phalle, L’Imperatrice-Sfing, Giardino dei Tarocchi, Capalbio

Niki de Saint-Phalle, Giardino dei Tarocchi

 

Niki de Saint Phalle, Il Sole, Giardino dei Tarocchi, Capalbio

 

Niki de Saint Phalle, L’Imperatrice-Sfing, Giardino dei Tarocchi, Capalbio

 

Holiday Accommodation Tuscany


Tuscan Maremma | Tuscan Holiday houses | Podere Santa Pia

 

Colline sotto Podere Santa Pia
 

Podere Santa Pia

 

Colline sotto Podere Santa Pia

 

 

Podere Santa Pia, terrazza

   

PIERSON, Mickaël, Niki de Saint Phalle : Performances et spectacles, Le 20 Octobre 2014 | www.grandpalais.fr

PIERSON, Mickaël, Niki de Saint Phalle et le Nouveau Réalisme, Le 22 Septembre 2014 | www.grandpalais.fr

Ina.fr, Les Tirs Niki de Saint Phalle, 25 avril 1961 | www.ina.fr

Niki de Saint Phalle’s Killing Game: Participation, Happenings and Theatre

Le Grand Palais, Les Tirs de Niki de Saint Phalle, 29 septembre 2014 | www.youtube.com

Documentaire Arte, Emission Arts cultures, Niki de Saint Phalle & Jean Tinguely – Les Bonnie & Clyde de l’Art, 55′, | www.youtube.com

A Monster in Belgium – The Dragon of Knokke | /nikidesaintphalle.org

Niki de Saint Phalle | Officiële website

Officiële websites Giardino dei Tarocchi | Versies in Italiaans, Engels, Duits en Frans

Beth Kearney, L'Art féministe de Niki de Saint Phalle, Dire, 2018 | www.academia.edu

Annika Öhrner, Niki de Saint Phalle Playing with the Feminine in the Male Factory: HON – en katedral | www.stedelijkstudies.com

Traveling in Tuscany | Il parco dei Mostri di Bomarzo

 

Jean Tinguely et Niki de Saint Phalle

Niki de Saint Phalle en Jean Tinguely

         

[1] Photo by © Shunk-Kender
[2] [Impasse Ronsin – Murder, Love and Art in the Hearth of Paris, Museum Tinguely, Basel, Kehrer Verlag 2020]
[3] Alexandre de Saint-Phalle was de broer van Niki de Saint Phalle's vader en ook getrouwd met de zus van haar moeder, de voormalige Helen Georgia Harper, zoals uitgelegd in "Jacqueline Harper Marries Count: American Lawyer's Daughter Marries Andre de St Phalle in Château de Fillerval", The New York Times , 7 juni 1927. Zie John Ashbery, Reported Sightings: Art Chronicles, 1957-1987 (Carcanet, 1989).
[4] Foto di Simone Ramella, licenziato in base ai termini della licenza Creative CommonsAttribution 2.0 Generic (CC BY 2.0).
[5] Niki de Saint Phalle. Grand Tir - Séance de la Galerie J (Big Shot – Gallery J Session), Haus der Kunst, Munich | postwar.hausderkunst.de
[6] John Ashbery, Reported Sightings: Art Chronicles, 1957-1987, Knopft, 1989.
[7] Olivier Cena, L’art en format carte postale : “Tir, séance 26 juin 1961”, de Niki de Saint Phalle, Télérama 22 07 2020 | www.telerama.fr
[8] Brief waarin Niki de Saint Phalle haar afgrijselijke jeugd beschrijft voor het eerst volledig gepubliceerd | De Volkskrant

Voor het eerst is de hele brief te lezen die Niki de Saint Phalle schreef aan haar kleindochter Bloum Cardenas, in het tijdschrift See All This. De inhoud is tragisch, De Saint Phalle schrijft over haar ongelukkige jeugd en het seksueel misbruik door haar vader. De hele, nooit eerder gepubliceerde brief lees je in See All This magazine #15.