Piazzale Michelangelo


Piazza della Signoria

Loggia dei Lanzi

Fontana del Nettuno


San Lorenzo

Sagrestia Nuova


Santo Spirito

Fondazione Salvatore Romano

Andrea Orcagna, Cenacolo, Crocifissione e ultima cena

Giardino Bardini


San Miniato al Monte


Cimitero delle Porte Sante



Santa Croce

Cappella Bardi di Vernio

La Capella Pazzi


Walking in Florence

From Ponte Vecchio to Piazzale Michelangelo

 

 

 

 

 





 
Il Palio di Siena

Seated statue of Livia (detail), depicted as Ceres, one of the Roman statues from the Augusteo, Roselle, Tuscany, 1st half 1st century [Grosseto, Museo Archeologico e d'Arte Della Maremma].

 

 

Zittend beeld van Livia, afgebeeld als Ceres (detail), een van de Romeinse beelden uit de Augusteo, Roselle, Toscane, 1e helft 1e eeuw [Grosseto, Museo Archeologico e d'Arte Della Maremma].[1]

Toacana ] Galleria di immagini  
     
   

Zittend beeld van Livia afgebeeld als Ceres, uit het Agusteum in Roselle | Museo Archeologico e d'Arte della Maremma (MAAM)

   
   

Het archeologische gebied van Roselle, dat ongeveer 11 kilometer ten noorden van Grosseto ligt, bewaart de overblijfselen van de oude nederzetting die hier in de Etruskische en later tijdens de Romeinse tijd tot leven kwam. Het is een belangrijke plaats voor het bestuderen van de Etruskische en Romeinse geschiedenis. De site is een openluchtmuseum waar bezoekers de overblijfselen van de oude stad kunnen verkennen.

Roselle (Rusellae in het Latijn), was ooit een belangrijk centrum van de Etruskische beschaving en behoorde tot de Etruskische Dodecapolis, een confederatie van twaalf Etruskische steden die een politieke, economische en religieuze alliantie vormden. 
De Dodecapolis kwam vanaf de 4e eeuw v.o.t. grotendeels onder invloed van Rome. Hoewel de Dodecapolis een zekere mate van politieke en culturele onafhankelijkheid behield, werden de steden geleidelijk aan ingelijfd door de Romeinse Republiek. 
De Romeinen namen veel Etruskische elementen over, zoals religieuze rituelen, bouwstijlen en militaire organisatie, maar uiteindelijk werd de Etruskische cultuur grotendeels geabsorbeerd door de Romeinse cultuur. 
Ook Roselle werd uiteindelijk onderdeel van het Romeinse Rijk. De Romeinen namen de stad in en lieten er sporen van hun aanwezigheid achter, zoals een amfitheater en thermale baden. Er zijn ook overblijfselen van een Romeinse tempel, gewijd aan Augustales.

In de jaren 1960 en 1980 heeft de Soprintendenza per i Beni Archeologici della Toscana ongeveer veertig marmeren beelden (1e eeuw na C.) opgegraven die de openbare gebouwen van de stad sierden.[3]
De onderzoeken die tussen de jaren 1960 en 1980 werden uitgevoerd in Roselle hadden ook betrekking op het apsidale gebouw in de noordwestelijke hoek, dat werd gebruikt voor feesten van de keizerlijke familie en traditioneel de Domus degli Augustales werd genoemd [4].


File:Livia seduta rappresentata come cerere, 1-50 dc ca, da augusteo di roselle, 01.JPG

Zittend beeld van Livia afgebeeld als Ceres, artefact ontdekt in het Agusteum in Roselle, 1e helft 1e eeuw,
Museo Archeologico e d'Arte della Maremma (MAAM), Grosseto [2]

 

De structuur van de Domus degli Augustales bestond uit een enkele ruimte met een centrale apsis aan de oostelijke kant (die uitgewist werd in een tweede fase) en tien nissen verdeeld over de noordelijke en zuidelijke zijden waarin standbeelden van de Julio-Claudiaanse dynastie geplaatst werden. Deze beelden werden gedeeltelijk teruggevonden samen met talrijke overblijfselen van inscripties die ook gerelateerd waren aan mannelijke en vrouwelijke leden van de keizerlijke familie.



File:Livia seduta rappresentata come cerere, 1-50 dc ca, da augusteo di roselle, 03.JPG

Zittend beeld van Livia afgebeeld als Ceres (detail), artefact ontdekt in het Agusteum in Roselle
, 1e helft 1e eeuw, Museo Archeologico e d'Arte della Maremma (MAAM), Grosseto [2]

 

Livia Drusilla was de vrouw van keizer Augustus, de eerste Romeinse keizer. Ze stond bekend als een invloedrijke echtgenote en speelde een belangrijke rol aan zijn zijde, zowel privé als politiek. Ze kregen samen geen kinderen, maar Augustus adopteerde Livia's zoon Tiberius, die hem later als keizer zou opvolgen. Na Augustus' dood werd ze formeel geadopteerd in de Juliaanse familie en kreeg de naam Julia Augusta. Dit stelde haar in staat om haar status en invloed te behouden.
Livia's invloed reikte ver na haar dood. Haar kleinzoon, de keizer Claudius, liet haar vergoddelijken als Diva Augusta. in het Augusteum in Roselle werden beelden van Livia en Claudius teruggevonden.

 

   
   
 

Kaart Domus degli Augustali, Roselle | Grotere kaart weergeven


 
   

Archeologische gebied Roselle

 

Veduta aerea dell'Area Archeologica di Roselle, con l'Augusteum, sede dei Flamini Augustali, in alto al centro. A destra il Foro, a sinistra il Domus dei Mosaici e, in basso al centro, il Tempietto
Luchtfoto van het Archeologisch gebied van Roselle, met centraal links het augusteum, de zetel van de Flamines Augustales. Rechts daarvan il Tempietto, bovenaan het forum,en onderaan s de Domus dei Mosaici [6]

 

Het Museo Archeologico e d'Arte della Maremma (MAAM)


Het Museo Archeologico e d'Arte della Maremma (MAAM) en het Museo di Arte Sacra della Diocesi di Grosseto zijn gevestigd in het 19e-eeuwse Palazzo del Vecchio Tribunale, gelegen aan het sfeervolle plein de Piazza Baccarini, in het historische centrum van Grosseto. Het Museo archeologico e d'arte della Maremma werd opgericht door Giovanni Chelli in 1860, oorspronkelijk als onderdeel van de Biblioteca Chelliana.
Oorpronkelijk opende het museum met een indrukwekkende zaal met de collectie van Giovanni Chelli.

Nu opent het museum opent met een ruime afdeling die gewijd is aan Roselle. Zalen 9, 10 en 11 zijn gewijd aan de Romeinse stad uit de keizertijd, geïllustreerd aan de hand van materiële cultuur, inscripties ( Zaal 10), openbare gebouwen ( Zaal 9), standbeelden en de architecturale decoratie van sommige ervan ( Zaal 11).


Livia Drusilla seated depicted as Ceres and Drusus III son of Germanicus and Agrippina the Elder, marble statues uncovered in Augusteo di Roselle, 1st half of 1st century [Grosseto, Museo Archeologico e d'Arte Della Maremma]

Livia Drusilla zittend afgebeeld als Ceres en Drusus III zoon van Germanicus en Agrippina de Oude, marmeren beelden blootgelegd in Augusteo di Roselle, 1e helft 1e eeuw [Grosseto, Museo Archeologico e d'Arte Della Maremma.[4]

 

 
 

Museo archeologico e d'arte della Maremma

Piazza Baccarini, 3, 58100 Grosseto
Info:maam@comune.grosseto.it

Audio tour Roselle, città etrusca e romana | izi.travel/it

Etruscan buildings in the area surrounding the forum | izi.travel/it

 

 

Bibliografie

Dietrich Boschung, Gens Augusta. Untersuchungen zu Aufstellung, Wirkung und Bedeutung der Statuengruppen des julisch-claudischen Kaiserhauses, München 2002, Eos 91 (2004), 443-447

S. Conti, Dinastia giulio-claudia a Roselle. Una serie di dediche imperiali in Etruria, in “Annali della Facoltà di Lettere e Filosofia dell’ Università di Siena” 18 (1997), pp. 101-127.

 

Galería Fotográfica de Grosseto
Roselle

 

   
Augusteum, Domus degli Augustali, Area Archeologica di Roselle   Area Archeologica di Roselle, Panoramica della Domus dei Mosaici   Roselle, area archeologica

Augusteum, Domus degli Augustali, Area Archeologica di Roselle 

 

  Area Archeologica di Roselle, Overzicht van de Domus dei Mosaici (Huis van de Mozaïeken)

 

 

Roselle, area archeologica

 

Museo archeologico e d'arte della Maremma, ex palazzo del Tribunale, Grosseto   Museo archeologico e d'arte della Maremma, Statue in marmo dall'Augusteum di Rosellae, in centro la Statua loricata acefala    

Museo archeologico e d'arte della Maremma, ex palazzo del Tribunale, Grosseto

 

 

Museo archeologico e d'arte della Maremma, Statue in marmo dall'Augusteum di Rosellae, in centro la Statua loricata acefala

   
Museo archeologico e d'arte della Maremma

   

Statue romane

 

       
         
         
         
         
         

 

Noten

[1] Photo by Carole Raddato, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license.
[2] Foto di Sailko -, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribution 3.0 Unported.
[3] De Soprintendenza per i Beni Archeologici della Toscana is een organisatie die verantwoordelijk is voor de bescherming en opwaardering van het archeologisch erfgoed in de regio Toscane, Italië. Het is een randorgaan van het Ministerie van Cultuur, verantwoordelijk voor de bescherming, het behoud en de studie van het archeologisch erfgoed. De Superintendence voert ook activiteiten uit op het gebied van onderzoek, documentatie en verspreiding en werkt samen met andere instellingen en organen voor het beheer en de promotie van het archeologisch erfgoed.
[4] Foto di Rein Ergo, All rights reserved © Traveling in Tuscany.